page header image

The Koç

YKS Konu Çalışma: Etkili Not Tutmak

YKS konu çalışma yöntemleri sayısızdır. Çoklu zeka kuramına göre de öğrenciler çok çeşitli yöntemlerle bilgileri öğrenmekte ve kalıcı hale getirebilmektedir. Fakat zeka türüne uygun çalışsa da zaman zaman öğrenciler konu çalışma aşamasında zorluk yaşamaktadırlar. Bu şikayetler genellikle iki ana argümanı içermektedir:

  • İlki konu çalışırken çok vakit kaybetmek,
  • İkincisi ise çok iyi çalışılan konuyu bile aradan zaman geçince unutmak.

Gelin YKS konu çalışma sürecinde bu iki şikayetin çıkış noktasını inceleyelim. Ardından ise bu şikayetleri ortadan kaldırma yöntemlerine birlikte bakalım.

YKS için Not Tutmak

Not tutmak YKS konu çalışma sürecinin herhangi bir anından az ya da çok mutlaka yollarınızın kesiştiği bir yöntemdir. Ne de olsa “akılda kalmaz, yazıda kalır” demişler. Fakat yazıda kalıp akılda kalmayan bilgi ise YKS için hiçbir işimize yaramaz. Bu nedenle YKS konu çalışma sürecini not tutmaktan ibaret görmek çok büyük bir yanılgı, dahası vakit kaybı ve hayal kırıklığına yol açacaktır.

Kiminiz vicdanını rahatlatmak için, hatta kendine mazoşist bir biçimde eziyet ederek çılgınca not çıkarıyorsunuz. Biliyorum. Sonra “ben o kadar çalışıyorum, ellerim not tutmaktan nasır bağladı, niye yapamıyorum, netlerim niye yükselmiyor” diye kadere isyan ediyor, feleğe suç buluyorsunuz 🙂 Bu da sizin akademik açıdan özgüveninizin düşmesine neden oluyor. Oysa not tutmak YKS konu çalışması için sadece bir basamak sevgili öğrencim. Peki ne yapalım hocam diyeceksiniz haklı olarak. O halde not tutmaya dair üç aşamalı süreci gelin birlikte irdeleyelim.

1) Not tutmaya başlamadan önce

Not tutmak bir süreçtir dedik. YKS için konu çalışırken not tutmaya karar verdiğiniz bir etüd yapacaksınız. Direk kağıdı kalemi alıp yazmaya başlamadan önce, bir ön hazırlık yapmak, bilginin öğrenilmesi ve kalıcı hale gelmesini kolaylaştıracaktır. O halde ön hazırlığa ilişkin tüyolara geçelim:

  • Not tutmaya başlamadan önce mutlaka not çıkaracağınız konuyu baştan sona okuyun.
  • Bu esnada konunun genel hatlarını, kaç başlıktan, kaç alt başlıktan oluştuğunu görün.
  • Eğer konu çok uzunsa, parçalayın, aynı şekilde genel hatlarını görün.
  • İlk okuyuşta gözünüze karmaşık gelen, dikkat isteyen kavramları ve bilgileri işaretleyin.
  • Detayına inmeden, okuyun.

2) Not tutma süreci

Geldik not tutma sürecine. Ön okumayı yaptık. Konunun genel hatlarını belirledik. Dikkat isteyen noktaları işaretledik. Gelelim not tutma kısmına:

  • Konuyu birebir bakarak yazmak, not tutmak yerine, okuyup kaynağa bakmadan kendi sözcüklerinizle not tutun.
  • Aldığınız notların üzerinde önemli yerlerin altını çizin, renkli kalemler bu konuda işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Maddeleştirin. Maddeler halinde, listeleyerek konuyu özetlemeye çalışın. Paragraf olarak kalıcı hale getirmek daha zor olacaktır.
  • Grafiklerden, tablolardan, oklarla ayrılmış bilgi haritalarından sık sık faydalanın. İşler nasıl da daha keyifli ve verimli hale gelecek, tahmin edemezsiniz.

3) Not tutma sonrası

Ön okuma yaptık, gayet aktif bir not çıkarma süreci geçirdik. Peki şimdi! Sırada bilgiyi işleme, öğrenileni kullanma, yeniden üretme kısmı var. Genellikle bu nokta “aman ne gerek var canım” diyerek geçiştirilmektedir. Oysa, pekiştirilmeyen not, ancak yazıda kalır, akılda kalmaz ne yazık ki. Onca emek de hayal kırıklığı olarak şahsınıza geri döner, ki bu bizi de ziyadesiyle üzer. O zaman n’apıyoruz, üşenmiyoruz ve not tuttuktan sonraki süreci de es geçmiyoruz.

  • Notları soru cevap haline getirin. Kendinize sorular oluşturun, cevaplayın. Hatta şerit halinde kestiğiniz kağıtların bir yüzüne soru, bir yüzüne cevabı yazarak bir kutuya koyabilir ve zaman zaman konu tekrarı yaparken bu sorulardan faydalanabilirsiniz.
  • Not tutma süreci kaynaktan çalışmakla bitmez. Soru çözümü esnasında da kaynakta yer almayan bir bilgiye rastlayabilirsiniz. Ya da kaynaktaki bilginin farklı bir kullanımını görebilirsiniz. Bunları da notlarınıza eklemeyi unutmayın.
  • Listeleri gözünüzün önüne getirmeye çalışın. Zihninizde sıralayın. En karıştırdığınız maddelere geri dönün ve hatırlanabilir hale getirin.
  • Örnek yazılıları çözün. İnternette pek çok sitede örnek yazılılar bulunmaktadır. Test formatı dışında bu yazılıları çözmek bilgilerinizi pekiştirmek için faydalı olacaktır.

Özet

Kısaca, not tutmak YKS konu çalışması yaparken sık başvurulan ve yer yer kaçınılmaz olan bir yöntemdir. Verimli ders çalışma yöntemlerinden biri olarak değerlendirmek için ise biraz özenli olmak gerekmekte. Fakat bunu etkili kılmak not tutmayı süreç halinde ele almak gerekmektedir. Not tutmaya başlamadan önce, not tutarken, bot tuttuktan sonra olmak üzere biz bu süreci üç aşamada ele alıyoruz.

  • Çalışacağınız konuyu belirledikten sonra, not tutmadan önce ilgili konu genel hatlarıyla okunmalı.
  • Not tutarken zihin aktif olmalı ve bilgiyi doğrudan kağıda aktarmak yerine, gruplamalı, sınıflandırmalı, çözümlemeli, yani damıtarak aktarmalıdır.
  • Ön okumasını yapıp not tuttuktan sonra ise soru-cevap yöntemleri ve aktif soru çözümü ile notları tekrar etmeli, hatta çeşitli biçimler halinde tekrar etmelidir.

E-Posta Bültenine Katıl

Bültenimize abone olarak TYT - AYT - YKS İle İlgili Gelişmelerden Haberdar Olabilirsin!