Derdin çalışmamak değil de çalış çalış bir türlü zamanı yetirememek mi?
- “Konu çalışacaksam çok uzun sürüyor.”
- “Deneme analizi yapmak bir günümü alıyor. Hatta verseniz bir gün daha gider.”
- “Ders çalışma programı hazırlamak istemiyorum çünkü zamanımı yiyip bitiriyor.”
- “Tekrar yapmaktan korkuyorum, tekrar yaptığım gün soru filan çözmeye vakit kalmıyor.”
- “Denemede asla vakit yetiştiremiyorum. Türkçeyi bitirdiğimde bir bakıyorum son 35-40 dakika kalmış.”
- “Tek bir soru üzerinde saatlerce vakit hazırlayabilirim. Takıntılılık demeyelim de özenliyim diyelim.”
- Mükemmel olmayacaksa hiç olmasın. Gerekirse günlerimi gecelerimi veririm, kan benim damar benim!”
gibi cümlelerden en az 2 tanesini kuruyorsanız zamanı sınırlamayı öğrenmelisiniz. Peki nasıl?
Timeboxing metodu nedir?
Dünyanın en zengin insanlarından olan Elon Musk haftada 100 saat çalışabilen, aynı zamanda arkadaşlarına, hobilerine ve kendine de zaman ayırabilen son zaman bükücü. Opps! Zamanı bükmek mi. Hadi ama, biraz biz ölümlülerin elinden gelen bir şeyden bahsedelim. Elon Musk da bir süper kahraman olmadığına göre her şeye nasıl vakit yetiştiriyor, öğrenmek ister misin?
İşte Musk’ın paylaşmaktan çekinmediği sırrı: Timeboxing metodu, tercüme edersek Sınırlı Süre Tekniği. Peki Timeboxing metodu nedir?
Planladığımız bir iş için, işe başlamadan önce belirlenmiş sınırlı bir süre tanırız. Çalışma hızımızı da bu süreye göre ayarlarız. Yani sadece gün içinde yapılacakları belirlemekle kalmayıp hangi işe ne kadar vakit ayıracağımızı da belirleriz.
Timeboxing metodu nasıl uygulanır?
Nasıl ama, kafamızda bir şeyler şekillendi değil mi? Şimdi adım adım nasıl yapacağımıza bakalım:
- İlk olarak planlanan işin kapsamını detaylıca belirleyin.
- Sonra, mantık çerçevesinde bir süre belirleyin.
- Sürenin başında dikkat dağıtacak her şeyi ortamdan uzaklaştırın.
- Süre başladığı andan itibaren planladığınız iş dışında hiçbir iş ile uğraşmayın.
Aslında yöntemin orijinali bizden bir sayfayı iki sütuna ayırmamızı, sol tarafa periyotlar halinde zamanları sağ tarafa da görev atamalarını yazmamızı ister. 30 dakika, 25 dakika hatta 5 dakika için bile zaman aralığını yazıp, nolur nolmaz diye 5-10 dakikalık tampon zamanlar oluşturup yanına da görevi yazmak şeklinde. Örneğin 10.00-10.40 arasına Türkçe branş denemesi koyup, 5 dakika da tampon süre verebilirsiniz. Bunu takip eden 10.45-11.00 arasına deneme kontrolü ve yanlış-boş analizi koyabilirsiniz.
Timeboxing metodu neden önemli?
Süre sınırlama yöntemi insan beyninin koşullanmasına dayalıdır. İnsan beyni “kısıtlı bir süre” uyarısı ile karşılaştığında eldeki işi, belirli süre zarfında nasıl tamamlayacağına dair çözüm yolları arar. Ne bizim Türkçe branş denemesi için belirlediğimiz süre ne de insana verilen ömür süresi sınırsızdır. Süre sınırlı olduğunda önce işin en önemli ve acil olan kısımlarına odaklanırız. Fakat herhangi bir süre sınırı koymadığımız takdirde eldeki işin en önemsiz detayları, hatta olmasa da olur diyebileceğimiz kısımları bile uzadıkça uzayıp vaktimizi öldürebilir. Bu nedenle timeboxing metodu özellikle yapılacak işi çok olup süresi sınırlı olan kimselerin yani mesela YKS öğrencilerinin can dostu olmaya namzettir.
Timeboxing metodunun faydaları nelerdir?
Sınırlı süre tekniğinin faydaları en başta biz ölümlüler için zaman dostu bir uygulama olmasıyla dikkate değer bir tekniktir.
- Uzun sürer diye ertelediğimiz, gözümüzde büyüttüğümüz ve en nihayetinde nereden başlayacağımızı bilemediğimiz faaliyetleri için şahane bir çözümdür.
- Hem işin kapsamını hem de muhtemel süreyi önceden tespit ettiğimiz için “belirsizlik” nedeniyle doğan kaygıya engel oluruz.
- Mükemmeliyetçilik kimi zaman kişinin saatlerce, günlerce önemli veya minicik ve pek de önem taşımayan bir detay üzerinde kendini hırpalaması ile sonuçlanabilir. Oysa bir işin güzelliğinin ona harcanan zamanla doğru orantılı olduğu düşüncesi ne de büyük yanılgıdır. İşte timeboxing metodu bu yanılgıya da engel olur ve işlerin etkili bir biçimde tamamlanmasına olanak sağlar.