Online Koçluk için TYT oldukça önemlidir. Çünkü TYT, üniversite sınavının ilk aşamasıdır. TYT müfredatı 9 ve 10.sınıf konularını kapsamaktadır. TYT’de Türkçe 40, Matematik-Geometri 40 Fen Bilgisi 20 (Fizik 7-Kimya 7-Biyoloji 6) Sosyal alanda ise 20 (Tarih 5- Coğrafya 5 – Felsefe-5 – Din kültürü 5) soru yer almaktadır. Toplamda ise 120 soru vardır. İşte tüm bu bilgilere her yerde ulaşmanız mümkün. Fakat bu sayısal değerler bizim için ne ifade ediyor, bu bilgilerden hareketle nasıl doğru bir çalışma sistemi kurabiliriz ve TYT’ye nasıl daha iyi çalışabiliriz bunu anlatmaya çalışacağım.
TYT’de Türkçe ve Matematik Çok Önemli!
Yukarıda verdiğimiz bilgiler ışığında TYT’de başarılı olmak için en fazla Türkçe ve Matematik alana çalışmamız gerekmektedir. Hatta öyle ki 120 sorunun 80 sorusu Türkçe – Dil Bilgisi ve Matematik – Geometri’dir. Buradan hareketle Türkçe ve Matematik alanına her gün ağırlıklı olarak çalışmamız gerektiğini ortada. Çünkü TYT’de istediğimiz netlere ulaşmak istiyoruz. Fakat çoğu öğrenci bunun farkında değil ve sayısal alandan hazırlanan bir öğrenci çoğu zaman sadece Biyoloji çalışarak ya da eşit ağırlıkta olan bir öğrenci bütün gün sadece Tarih çalışarak TYT’de ilerleme sağlayacağını düşebiliyor. Bu sınavın olmazsa olmazı kesinlikle Türkçe ve Matematik. TYT hazırlık sürecinde fen ve sosyal alan çok iyi diyelim. Buna karşın Türkçe ve Matematik alanda kendimizi geliştiremedik. Maalesef ki netlerimiz istediğimiz seviyede olmayacaktır. Ayrıca rakiplerimiz bizim önümüze geçecektir. Çünkü Türkçe ve Matematik bu sistem için olmazsa olmaz iki temel alanımızdır. Sosyal ve Fen alanının önemi soru sayısı bağlamında Türkçe ve Matematikten sonra gelmektedir.
YKS’de Öğrenciler Yanlış Çalışıyor!
Türkçe sevmeyen sayısallar ve matematik çalışması yapmayan eşit ağırlık öğrencilerini ele alalım. Bu öğrenciler çalışma programlarının merkezine Türkçe ve Matematik alanı koymazlar. Bu nedenle süreç içinde ders çalışmalarına rağmen istedikleri sonuçları elde edemiyorlar. Bunun temel nedeni YKS’nin bizden ne istediğini tam olarak anlayamamış olmalarıdır. Ayrıca çalışmalarını da bundan dolayı yanlış sürdürmeleridir. Eğer YKS çalışma sürecinde ders programının merkezinde Türkçe ve Matematik olmazsa zaten çalışma sistemi öğrencinin baştan aşağı ya yanlış ya da eksik oluyor. Çünkü bu öğrenciler çalışmaların merkezine ya TYT Fizik ya da Tarih gibi dersleri koyuyorlar. Fakat burada ortaya çıkan temel sorun tam olarak şudur:
- TYT Fizik alanında 7 , Tarih alanında ise 5 soru var. Bu alanları ful yapsak bile acaba Türkçe ve Matematik olmadan istenilen başarıya ulaşmak ne kadar mümkün olabilir?
İşte burada stratejik bir hata yaptığının bile farkında olmaz öğrenci. Süreç içinde istediği netlere ulaşamadığı için hayal kırıklığı meydana geliyor. Hem de ümitsizliğe sürükleniyor.
TYT’de Başarılı Olmak Zor Değil
TYT’de başarılı olmak zannedildiği kadar zor değil. Fakat sistemin bizden ne istediğini iyi anlayabilmek ve o doğrultuda bir eylem planı çizilmesi gerekmektedir. Siz 2024 YKS tayfa için önerim planlı ve programlı ilerlemeniz yönünde olacaktır. Fakat plan ve programlarınızda sabit olarak her gün istikrarlı bir şekilde Türkçe ve Matematik çalışması yapın. Arkadan da mutlaka Sosyal ve Fen çalışmaları ile süreci yönetebilirseniz istediğiniz hedefe ulaşmamak için herhangi bir engel kalmayacaktır.
Hepinize TYT çalışmalarınıza başarılar dilerim.
The Koç – Online YKS Koçluğu