page header image

MEZUNA KALMAK… BİR SENE ÇÖP OLMASIN!

Genç nüfusun çok yoğun olduğu ülkemizde YKS’ye katılım günbegün artıyor. Özellikle liseyi yeni bitirmiş fakat istediği üniversite ve bölüme yerleşemeyen öğrenciler mezuna kalmak yönünde tercih yapıyor. YKS için mezuna kalan bu öğrencilerin bir kısmı bilinçli, gönüllü olmalarına karşın bazıları istediği yere yerleşememesine rağmen ailenin ısrarı, arkadaşlarının teşviki ile gönülsüz bir biçimde mezuna kalıyor. Peki ya sonra? İşte bu yazı gönülsüz olarak mezun senesine kalan öğrencilerin mezun senelerinde yapmış olduğu hataları anlatacak. Ayrıca bu hatalardan dolayı nasıl bir senenin çöp olduğu (teşbihte hata olmaz) anlatılacak.

Mezuna Kaldım, Çok Vaktim Var…

Mezun senesinde olmasına karşın erteleme hastalığına sahip öğrencilere bir bakalaım. Daha çok gönülsüz, zoraki mezuna kalan ve hedefsiz öğrencilerde bu hastalığın en yoğun yaşandığını görüyoruz. Bu bağlamda bu öğrencilerin zaman yönetimi ve irade kontrolü konusunda da sorunlar yaşadığını tecrübe ediyoruz. Ek olarak bir öğrencinin neden mezuna kaldığına dair bir düşüncesi yoksa neden mezuna kaldığını bilmiyorsa yani hedefsiz kalmışsa mezuna kalmak, bu tarz öğrenciler için bir imkân olmaktan çıkıp bir süre sonra eziyete dönüşebiliyor. YKS hazırlık süreci uzun soluklu ve ciddi bir süreçtir. Bu nedenle mezun olmaya karar veren öğrencilerin kalma konusunda açık ve net bir tavır sergilemesi gerekmektedir. Bunun aksine; isteksiz, mutsuz, ertelemeli belki de pişman olmuş bir tavır sergilerse bu öğrencilerim mezun senesi çöp olabiliyor…

Hedefsiz Olmak Bizi Hareketsiz Yapar ve Şişirir

Mezuna kalan ve mezun senesinde istediği performansı ortaya koyamayan öğrencilere bir bakalım. Genellikle onların ya hedefsiz olduklarını ya da koydukları hedefin kendilerine çok uzak olduğunu görüyoruz. Bu öğrencilerin bir kısmının hedefi olsa da hedefe olan inançları konusunda son derece zayıftırlar. “İnanmak, başarmanın yarısıdır” sözünün açılımını inceleyelim. İnsan bir şeye inandığında; inandığı şey için her şeyi yapmak isteyen başka bir insana dönüşmektedir. Eğer mezuna kaldığı senede 12.sınıfta olduğu gibi hareket eden sadece kendi ekseni etrafında dönen ve ilerleyemeyen bir çizgi izlerse işte o bizi şişirir.  Artık mezun senemizde hem hamlaşırız hem de ağırlaşırız. Bir de mezun senenin boş geçtiğine yanarız. Unutma, insan, düşünerek kendini yakan bir varlıktır. Sonuç olarak bir sene çöp olur.

Yaptığın Hataları Tekrarlarsan Sonuç Değişmeyecektir

Mezuna kalan öğrenci öncelikle geçen sene yapmış olduğu hataları, eksikleri bir bir dökmeli masaya. Geçen sene yapmış olduğu hataları tekrarlamamak ve gerçekten mezun senenin hakkını verebilmek için en geç 1 ağustosta eyleme geçmesi gerekmektedir. Mezun senende daha başarılı olabilmen için 3 haftada 3 kat verim alabileceğin bir sisteme katılabilirsin. Öğrencilerimize uyguladığımız özgün öğrenme yöntemleri, performans artırıcı metotlarla bitlikte geçen sene yapmış olduğun hataları yapmamanı sağlıyoruz. Kısa sürede performansını 3 kat artırarak hedefe ulaşabilmen için elimizden geleni yapıyoruz. Eğer sen de mezuna kaldıysan bize mutlaka ulaşmanı öneriyoruz. Çünkü gerçekten bir sene çöp olmasın…