Bir öğretmen olarak doğru-stratejik ve bilimsel olarak ders çalışma programı hazırlayabilen neredeyse hiçbir öğretmen ve öğrenciyle karşılaşmadım. Tam da bundan dolayı öğrenciler
- ne kendi yaptıkları programa
- ne de bir öğretmen tarafından yapılan ders çalışma programına kolay kolay uyamıyor.
Şimdiye dek binlerce bireysel öğrenci görüşmesi yapmış bir YKS öğrenci koçu olarak çoğu öğrenci ve öğretmen arasında şöyle bir diyalog geçtiğine defalarca şahit oldum:
Öğrenci: Hocam bana ders çalışma programı hazırlayabilir misiniz?
Öğretmen: Tabii. Söyle bakalım matematikte hangi konun eksik.
Öğrenci: Şeyy.. Trigonometri konum eksik.
Öğretmen: Tamam Fizik dersinde hangi konun eksik.
Öğrenci: Hmm.. Basit Makineler fena değil ama Elektrik eksik.
Öğretmen: Peki ya Kimya’da?
Öğrenci: Hocam Gazlar verebilirsiniz.
Öğretmen: Tamamdır programını çıkardım. Bugün gidip ders çalışmaya başlayabilirsin…
Ders çalışma programı hazırlanırken neredeyse bütün öğretmen ve öğrenciler bu ve buna benzer bir diyalog içinde oluyorlar. Fark ettiniz mi bilmiyorum ama yukarıdaki diyalogda da gördüğümüz üzere öğretmen öğrenciyi değil öğrenci öğretmeni yönlendiriyor. Öğretmen, öğrenciye hangi konularının eksik olduğunu soruyor, öğrenci kendi eksiklerini söylüyor, öğretmen de bilgisayara yazdığı konularla birlikte ders çalışma programını hazırlamış oluyor…
Program nasıl hazırlanmamalı?
Peki ya öğrenci kendini tanımıyorsa, ya diğer konular da tam değilse.. Peki tekrarlar? Tekrar sözcüğünün adı bile geçmedi. Burada öğretmen sadece öğrencinin söylediği konuları bilgisayardan son derece titiz bir şekilde yazdı ve hazırladığı “ders çalışma programını” yazıcıdan çıkarıp öğrenciye verdi. Öğrenci de mutlu, mesut ve motive bir şekilde eve gidip hemen plan programa başlamaya koyuldu. Gerçekten bu program öğrencinin ihtiyacı olan bir program mı? Öğrencinin kendisi de söylediği bu konuları bilgisayarda kendisi yazamaz mıydı? Bana kalırsa daha güzelini bal gibi yazabilirdi…
Çoğu öğrencinin ders çalışma programı için gittiği öğretmeni ile diyaloglar aşağı yukarı bu şekilde geçiyor. Öğretmenler öğrencilerin ihtiyacına yönelik değil söylediklerine yönelik bir program çıkarıyorlar… Böyle bir yaklaşım da planlı öğrenciler için maalesef neticeye kavuşmamakta. Hatta öğrenciler bir süre sonra çalışmalarını programlı olarak götüremedikleri için kendilerini zayıf ve iradesiz olarak görmeye başlıyorlar. Bu da öğrenciler için çok ciddi olumsuz bir tecrübe olarak kalıyor… Peki hocam doğru ders çalışma programı nasıl hazırlanır diyorsunuz değil mi?
Program nasıl hazırlanmalı?
Ders çalışma programı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bir sürü şey var aslında. İlk olarak bir öğrencinin
- Hangi konuları eksik,
- Hangi konuları tam,
- Hangi konuları hiç bilmiyor.
Öncelikle bu üçünü çok iyi bilmek gerekiyor. Zira plan hazırlanırken öğrencinin eksik olduğu konular değil iyi olduğu konular da plana tekrar olarak yazılmalıdır. Zira şuan iyi olduğu bir konu üç gün sonra unuttuğu bir konuya dönüşebilir.
Şimdiye dek binlerce defa farklı farklı öğrenciye ders çalışma programı hazırlamış bir Online YKS koçu olarak bir tane öğrencimiz bile hazırladığımız plan ile birlikte bir kere olsun “hocam bu program çok verimsiz oldu, programa uyamadım” demedi. Çünkü doktorun verdiği ilaç hasta olan bünyenin üzerinde bir doza sahipse çarpar, çarpıntı yapar, kusturur. Eğer ihtiyacın altında bir doza sahipse iyileştirmez aksine süründürür. Sadece 3 haftada Tekrarlarla İlerleme adındaki sistemimiz doğrultusunda hazırladığımız ders çalışma programları ile birlikte öğrenciler 3 kat fazla verim almaya başlıyor. Hem de kısacık 3 haftalık bir sürede… Eğer sen de
- hocam ben ders çalışma programı yapıyorum ama olmuyor,
- hocam ders çalışma programı hazırlattım ama olmadı,
- hocam tekrar yapamıyorum, unutuyorum, verim alamıyorum
diyorsan mutlaka bizimle iletişime geç. Çünkü yaptığımız tüm çalışmalar felsefi, bilimsel ve tecrübi bir alt yapıya sahip.