page header image

12.SINIFTA EŞİT AĞIRLIĞA GEÇMEK (SAYISALDAN EŞİT AĞIRLIĞA GEÇMEK)

Öğrencilerin bir kısmı her yıl 12.sınıf olduğunda sayısal alandan eşit ağırlığa geçmek istiyor. Bu öğrencilere baktığımızda genellikle kendilerini tanımadan ve hedef belirlemeden sayısal okumayı tercih ettiklerini görüyoruz. Bu öğrenciler 12.sınıfa geldiğinde umduğunu sayısal alanda bulamayıp doğrudan eşit ağırlığa geçmeye karar veriyor. Peki 12.sınıfta sayısaldan eşit ağırlığa neden geçilir ve sayısaldan eşit ağırlığa geçmek mantıklı mı?

Neden Eşit Ağırlık?

11.sınıfı sayısalda geçiren bazı öğrenciler bir anda ileri düzey YKS Fizik, Kimya ve Biyoloji dersleri ile karşılaşıyor. Özellikle Kimya’da Gazlar, Çözeltiler ve Denge; Fizik branşında ise Elektrik gibi konuları gören sayısal öğrenciler eşit ağırlıkta Tarih, Coğrafya ve Edebiyat çalışarak daha kolay başarıya ulaşabileceğini düşünüyor. Aslında haksız da değiller ama bu bir kolaya kaçış mı yoksa gerçekten istedikleri bölüm eşit ağırlıkta olduğu için mi sayısaldan eşit ağırlığa geçmek istiyorlar bunun üzerine biraz düşünmemiz gerekmekte.

Eşit Ağırlık Daha Kolay Olduğu İçin

Hedefi mühendislik ya da sağlık olmasına rağmen sayısaldan eşit ağırlığa geçen pek çok öğrenci var. Sırf daha iyi bir sıralama için eşit ağırlığa geçen öğrencilerin yanlış bir kararla bu geçişi yaptığını düşünüyorum. Çünkü bir sorunu çözerken başka bir sorunun ortaya çıkması ile bir sorun çözülmüş olmaz. Eşit ağırlığın sayısala göre daha kolay olması bir öğrencinin alan değiştirmesi için yeterli bir neden değildir.  Bunun yerine sayısal alanda zorlandığı derslere ilişkin bir eylem planı çizmesi öğrenci için çok daha akla uygundur.

Burada bir örnek vermek istiyorum. Bir öğrencim vardı, Diş Hekimliği istiyordu ama Fizik alanında zorlandığı için eşit ağırlığa geçmeyi düşünüyordu. Sırf Fizik için evet. Sen de öyle değil misin? Fizik ya da Biyoloji den kurtulmak için eşit ağırlığa kaçış planı çiziyorsun ama yanlış yapıyorsun. Hele ki istediğin bir bölüm yoksa eşit ağırlıkta da… O öğrenciye ne oldu biliyor musun? YKS’de fiziği çok iyi yaptı ve şuan Diş Hekimliği okuyor. Mezun olduğunda dişlerimizi yapma sözü de aldık kendisinden : ) Sözün kısası eğer eşit ağırlık sayısaldan daha kolay diye alan değiştirmek istiyorsan bunu yapma. Bunun yerine bize ulaş sorunun neyse onu çözmeye çalışalım.

Sayısal Öğrenciler Zeki ve Çalışkandır

Ailesinin, arkadaşlarının yönlendirmesiyle sayısal seçen ve sonrasında pişman olan çok fazla öğrenci var. Genellikle sayısal öğrencilerin daha çalışkan ve daha zeki olduğuna dair yaygın bir inanış var. Tam da bu yaygın inanç yüzünden bazı öğrenciler Psikoloji, Hukuk, İşletme gibi bölümleri istemesine karşın sayısaldan devam ediyorlar. Yine 12.sınıfa geldiklerinde ise her şeyi ve herkesi karşılarına alarak sayısaldan eşit ağırlığa geçiyorlar. İşte bu öğrenciler bir gün bile vakit kaybetmesin. Hemen, derhal eşit ağırlık sıralarında yerini alsın. Çünkü Edebiyat, Tarih de zannedildiği kadar kolay bir alan değil.

Sözün kısası sayısaldan eşit ağrılığa geçmek isteyen sevgili öğrencim. Alan değiştirmeden önce kendine şu soruyu sor: Neden eşit ağırlığa geçiyorum?

Eğer sayısala göre daha kolay olduğu için eşit ağırlığa geçmek istiyorsan bana kalırsa geçme. Çünkü gerçekten candan istediğin bir bölüm yoksa eşit ağırlıkta oraya sakın geçme. Çünkü bu geçiş daha en baştan doğru olmaz. Bunun yerine sayısalda olup hedefin doğrultusunda bir hedef belirlemesi yapmalısın. Bu senin için çok daha doğru bir karar olur. Zannettiğin kadar sayısal alan zor değil aslında sen yanlış çalışıyor olabilirsin bunu unutma.

Eğer okumak istediğin bölüm eşit ağırlıkta ise ve kendini sayısal alanda iyi hissetmiyorsan, kendini ortaya ait hissetmiyorsan hemen eşit ağırlığa geçiyoruz. Hem de bir dakika bile kaybetmeden.