page header image

TYT’DE NET ARTIRMAK ZOR DEĞİL, YETER Kİ YANLIŞ ÇALIŞMA!

Çoğu YKS hazırlık sürecindeki öğrenciden şunu duyuyoruz: Hocam çok çalışıyorum, deli gibi TYT çalışıyorum ama netlerim artmıyor. Kafayı yiyeceğim artık! çalışmama rağmen netlerim düşüyor… Hiç çalışmayan ya da benden daha az çalışan arkadaşlarımın netleri benden daha yüksek geliyor. Ne yapacağım? YKS hazırlık süreci öğrenci özgüveni için de aslında çok önemli. Çok fazla çalışıp netlerini artıramayan öğrenciler kusuru kendilerinde arıyorlar. Benim kapasitem yok, çok çalışıyorum ama yine de olmuyor gibi düşüncelere saplanıyorlar. Peki TYT’de net artırmak için neler yapmamız gerekiyor?

TYT’de Netler Nasıl Artar?

TYT’de net artırmak isteyen tüm öğrencilerin çalışması gereken iki temel alan var: Türkçe ve Matematik… TYT ortak bir alan olduğu için YKS hazırlığındaki tüm öğrenciler için bu iki temel alan olmazsa olmaz. Diğer alanlar yani 20 soruluk Fen ve 20 soruluk Sosyal alan aslında derece öğrenciler için daha çok önemli olmakla birlikte derece istemeyen ama çalışmak isteyen bazı öğrenciler için de çok büyük bir tuzak olabiliyor aslında. Ben bundan dolayı TYT için stratejik çalışmamız gerektiğini öne sürüyorum. Fakat bu strateji kafanızda çok büyümesin özellikle son yıllarda her bir YKS şeyinin taktiği türedi yok şu taktik yok bu taktik. Taktik falan yok aslında sadece enerjinizi doğru yere verme durumu söz konusu. Eğer sen gidip TYT Biyoloji çalışıp sabahtan akşama kadar sadece Biyolojiye zaman ayırırsan işte netlerin Biyolojin ne kadar iyi olursa olsun artmayacaktır çünkü TYT Biyoloji’den sadece 6 soru çıkmakta.

Peki hocam TYT netlerim nasıl artar?

Peki hocam TYT netlerim nasıl artar? Diye soruyorsun değil mi? TYT netlerin Türkçe ve Matematik alanına yüklendikçe bu iki alanı iyi bir seviyeye getirdikçe artar. Eğer senin Türkçe 25 matematik 10 net geliyorsa demek ki burada büyük bir problem var. Biyoloji çalışmak yerine matematik çalışmak zorundasın. Kendini sayısalcı gibi hissetmek için biyoloji çalışma TYT netlerini artırmak mı istiyorsun? Önce Türkçeyi 35 Matematiği de 10 değil 20 nete taşıyacak çalışma planını sürdürmeye gayret et. Sadece 10 Türkçe ve 10 Matematik net artırmak Fen ve Sosyal alana göre daha kolaydır.

Bununla birlikte daha hızlı da gerçekleşecektir. Çünkü TYT Fen alanında 20 soru üç temel branşın yapılmasıyla mümkün. Fizik, Kimya ve Biyoloji çok iyi olmadığı sürece oradaki 20 sorudan 16+ net yapmak pek kolay değil. Yani TYT Fen üzerinden net artırmaya çalışmak 40 net civarındaki öğrenci için doğru değil. Yahu 120 TYT sorusunun 80 sorusu sadece Türkçe ve Matematik hadi bir de Geometri var…

Bu üç alana yüklenmeden seni fen ve sosyal alan ihya etmeyecektir. Eğer sen 40-50 net yapıyorsan ve 80+ istiyorsan mecburi olarak Türkçe ve Matematik çalışmalarını güçlendirmen gerekmektedir. Diyelim ki TYT netlerin istediğin yere bir türlü gelmiyor ve 40 nette takılıp kalıyorsun. Bunun ilk nedeni yukarıda da anlatıldığı üzere Türkçe ve Matematik konusunda ciddi anlamda eksiklerin olduğudur.

TYT Fen ve Sosyal Birer Kandırmaca

TYT Türkçe ve Matematik çalışmayıp daha çok sosyal ve fen çalışmak öğrenciye kısa vadede çalışıyormuş hissi verir. Fakat uzun vadede netlerine bu çalışmaların çok fazla etkisi olmayacaktır ya da netlerinde istediği seviyede bir artış olmayacaktır. Çünkü TYT sosyal alanda dört branş yer almakta. Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din Kültürü bu dört alanda sadece 20 soru yer almaktadır. TYT sosyalde bile 20 soruda 20 net yapmak pek kolay değil. Ortalama 10-12 net yapılabilir ancak 15+ için gerçekten çalışmak gerekiyor.

TYT Fen Bilgisi alanına geldiğimizde ise üç önemli temel bilim yer almakta. Fizik, Kimya ve Biyoloji bu üç temel bilim AYT için bir temel teşkil ediyor. Ayrıca sadece 20 soru bulunmaktadır. Eğer gidip ben sayısal öğrencisiyim gidip TYT Biyoloji çalışayım dersen Türkçe ve Matematik dersinin önüne Biyoloji ya da Kimya geçerse işte sen de kandırılmış olacaksın. Çünkü TYT Türkçe ve Matematik üzerine kurulu. Ayrıca sen TYT’de sayısalcı değilsin çünkü TYT alan sınavı değildir alan sınavı AYT’dir. Senin sayısalcı oluşun AYT’de başlıyor bunu da karıştırmamak gerekiyor.

Kısaca net artırmak isteyen öğrencilerin olmazsa olmazsı sadece Türkçe ve Matematik… Peki sosyal ve fen çalışmayın mı diyoruz. Hayır eğer 40-50 net altındaysan önce Türkçe ve Matematik çalış diyoruz. Eğer yanlış bir alana gereğinden fazla zaman ayırırsan istersen sabahtan akşama kadar çalış netlerin artmayacaktır. Bundan dolayı diyorum ki TYT neye ne kadar zaman ayırmanı bilmen gereken bir sınav.

TYT Denemelerinde Fen den Önce Sosyal Çöz

Bazı öğrenciler kendisini TYT’de sayısalcı zannetiği için TYT denemelerinde Sosyal alanı transit geçiyor. Güzel öğrencim senin alanın AYT’de başlıyor. Yani sen TYT’de Fenden sorumlu olduğun kadar Sosyal’den de o kadar sorumlusun. Denemelerde sadece zamanın olduğunda, sadece zamanın yettiğinde sosyal alana bakıyorsan bu çok büyük eksiklik olacaktır. Hatta ben 50 net altı öğrencilere sosyale fenden önce bakmaları gerektiğini ısrarla vurguluyorum çünkü kat sayının aynı oldu ortak bir sınavda yapılabilir olanlara daha fazla asılmak gerekiyor…